18 Ekim 2016

Sağır Olun


Evet, sağır olmaktan bahsediyorum. Burada kastettiğim kulağımızın duymaması değil elbette. Hayatta bize olumsuz telkinlerde bulunanlara karşı sağır olmaktan söz ediyorum.

Çok duymuşsunuzdur. "Boş ver çabalama, sen bu işi yapamazsın" ya da "Senden bir şey olmaz" sözlerini. Bu tür sözler, hem insanın motivasyonunu kırar hem de o insanın önündeki fırsatları engeller. Kanımca, insanların bu tür sözlerinin altında biraz da kendi egoları yatmaktadır. İnsanda, hep kendisinden bahsedilmesi, parmakla gösterilmesi ve başarılarından söz ettirmesi vardır. Bunun için diğer insanların işlerinde başarısız olmaları onu öne çıkartacağından dolayı onlara motivasyonlarını kırıcı sözler söylerler. Aslında bu sözleri söyleyip karşısındakinin ayağına çelme takarken kendilerini öne çıkarmaktır amaçları.

Kendisini yeterince yetiştirememiş insanlarda biraz da haset duygusu vardır. Hikayede anlatılır, Şişeden çıkan cin adama sorar "Benden ne istersen iki mislini şu arkadaşın için vereceğim". Adam da " Bir gözümü kör et o zaman" der. Evet haset insana bir gözünü kör ettirecek kadar kötü şeyler yaptırabilir. Öyleyse, insanlardaki bu mevcut duygunun farkında olmalı ve bize yapılan her olumsuz telkine takılıp kalmamalı ve böyle durumlara karşı sağır olmalıyız.

Senin Boyun Kısa....

Eğer, Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethedilemeyeceğine dair sözlere takılsaydı Ortaçağı kapatıp Yeni çağı açamazdı. Edison, söylenen sözlere kulaklarını tıkamasaydı ampulü bulamazdı. Amerika NBA liginin gelmiş geçmiş en büyük basketbol oyuncularından Michael Jordan, "senin boyun kısa, senden basketbolcu olmaz" sözlerini dinlemiş olsaydı bugün böyle müthiş bir yeteneği tanımıyor olacaktık.

Evet, etrafımızdaki başarılı insanların bir çoğu, bu tip sözlere kulaklarını tıkayarak başarı merdivenlerini tırmandılar, bu sözlere kulak verenler ise takılıp yolda kaldılar.






0 yorum :

Yorum Gönder