8 Ağustos 2016

Mevsimler Gibidir Hayatımız



Evet, hayat mevsimlere benzer. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimleri olduğu gibi hayatın da böyle dönemleri vardır. Gelin beraber bu konuda biraz fikir jimnastiği yapalım.

İlkbahar

İnsanın bebekliği ve çocukluğu ilkbahar mevsimi gibidir. İlkbahar'da nasıl herşey yeni, taze ve canlıysa bebek ve çocukken de öyledir. İnsanların da en çok sevdikleri mevsim tahminimce ilkbahardır ve aynen öyle de insanlara sorsanız hayatlarında hep çocukluklarına geri dönmeyi, öyle duru ve saf hallerinde kalmış olmayı isterler.

Yaz

İnsanın gençlik dönemi ise yaz mevsimi gibidir. Güneşin en çok ısısını ve ışığını gönderdiği dönemin adıdır yaz ve insanın ise en kuvvetli ve zinde olduğu zamandır gençlik. İnsanlar tatil hayallerini hep yaz mevsiminde gerçekleştirmeye çalışırlar. Hayatta da gençlik zamanında her işin peşinde koşulur ve gelecek hayallerinin temelleri atılır.

Sonbahar

İnsanın 40'lı yaşlardan sonra dediğimiz dönemi ise sonbahar mevsimi gibidir. Artık, güneşin ısısını ve ışığını daha az gönderdiği, herşeyin sarardığı, ağaçların yapraklarının solup düştüğü hüzünlü bir dönemin adıdır sonbahar. Aynen öyle de 40'lı yaşlardan sonra, insan bedeninin eski gücünü kaybettiği, ideallerin artık tamamlanmak üzere olduğu, hayatın eskisi gibi yüzümüze gülmediği bir zamandır orta yaşlar.

Ve Kış

Artık belin büküldüğü, gözlerin eskisi gibi görmez, kulakların işitmez olduğu ve hastalıkların iyiden iyiye insana hücum ettiği yaşlılık dönemi ise kışa benzer. Güneşin artık ısısını ve ışığını pek az gönderdiği, heryeri soğukluğun ve karanlığın kapladığı bir zamandır kış mevsimi. Hayatta da insanların en çok hayatlarını kaybettikleri zamandır kış. 

PEKİ ÖYLEYSE?

İnsanlardan mevsimlerin hepsini yaşayanlar azdır.Kimisi daha ilkbaharda göçüp gider toprağın bağrına kimisi de yazın sıcağında ayrılır aramızdan. Sonbaharın yaprakları gibi yere düşenlerde pek çoktur insanların içinde. Az bir kısmı ise kışın soğuk iklimine teslim eder kendisini.

Aslında, mevsimleri yorumlamak biraz da insanın kendisine bağlıdır. Hayata pozitif bakabilenler, hayatlarının sonbahar ve kış mevsimlerinde dahi nice güzellikler görürler. Mesela, insanın artık olgunlaştığı, yerinde kararlar alabildiği, kendisine başvurulan bir nevi bilge konumuna geldiği, torunların sevildiği, bütün aile fertlerinin etraflarında toplandığı, kendisinden duaların istendiği, saygı ve hürmet gösterildiği mevsimlerdir orta yaş ve yaşlılık.

Öyleyse gelin ömrümüzde ne kadar mevsim varsa onları iyi bir şekilde yaşayalım ve ömrümüzün kışından sonra muhteşem bir bahara uyanalım.





2 yorum :

  1. Ne kadar ömür biçildiğinin bilinmediği bu dünyada, tadılabilen her mevsimin ayrı bir lezzeti olduğuna inanıyorum. Çok güzel tasvir etmişsiniz. Kendimi ilkbaharı yaşamış, yazı yaşamakta olan ve sonbahar ile kışı da layıkıyle yaşamanın özlemini taşıyan biri olarak yorumladım. Mevsimler geçmesini yani yaşlanmayı hep bir şeylerin eksilmesi olarak yorumlar insan. Ben bu yazıyı okuduktan sonra eksilmek yerine çoğaldığımızı bir kez daha anladım. Allah herkese hayırlı bir hayat ve ölüm nasip etsin.

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Son cümlenizde belirttiğiniz gibi bize verilen ömrü en güzel ve hayırlı bir şekilde geçirip yarın ruz-i mahşerde yüzü beşaşet içinde olanlardan eylesin Rabbim hepimizi.

    YanıtlaSil