23 Eylül 2016

Oku! Peki Neyi?


Değerli Okuyucularım,

Bildiğiniz gibi bu hafta okullarımız yeni eğitim-öğretim yılına başladılar. Çocuklarımız okuyarak yeni bilgiler öğrenecekler ve hayata hazırlanacaklar. Ben bu yazımda bu tür okumadan ziyade başka bir tür okumadan bahsedeceğim.

Yaratan Rabbinin Adıyla Oku

Efendimiz Hz. Muhammed'e (SAV) gelen ilk ayetler okumanın Yaratan adına ve O'nun adıyla olması gerektiğini anlatır bize. Evet, bir kitap gibi muntazam yazılmış ve manası olan kainat kitabını okurken eğer Rabbimizin adıyla okumazsak yanlış yerlere varabiliriz.

Mesela O'nun adına ve adıyla okumazsak bütün olan biten şeylerin tabiat tarafından yapıldığı veya kendiliğinden olduğu gibi yanlış bir inanca sahip olabiliriz. Oysa bir iğnenin bile ustası olduğuna inanan insanın koskocaman kainatın bir sahibi olduğuna inanmamasından daha garip bir şey olabilir mi? Gördüğü bir satırın sahibini arayan insanın şu kainat kitabının satırlarını yazanı aramaması ne kadar ilginçtir.

O'nun Adıyla Okununca Herşey Manasına Kavuşur

Herşey, O'nun adına okunduğu zaman bulanıklığından kurtulup billurluğa kavuşur, manasızlıktan sıyrılıp hikmete erişir, kabuktan geçip özüne erer ve asıl hüviyetine sahip olur.

Herşey O'ndan gelen bir mektuptur ve bize O'nu anlatır. Ne kadar merhametli, ne kadar kudretli, ne kadar cömert olduğunu ve O'nun isimleri hakkında herşeyi bize fasih bir dille anlatır. 

Mesela, gelip geçen varlıklara baktığımız zaman Rabbimizin sonsuzluğunu yaratılmışların faniliğini anlarız. Hiç bir şey ödemeden bu paha biçilmez organlara sahip olduğumuzu düşündüğümüz an Rabbimizin cömertliğini anlarız. Bir annenin bebeğini emzirdiği anda ise Rabbimizin kullarına olan merhametini, şefkatini anımsar O'na kavuşma iştiyakıyla gözlerimiz yaşarır.

Öyleyse gelin, hayatı okurken O'nun adıyla ve O'nun adına okuyalım ve böylece sadece bu dünyamızı değil öbür dünyamızı da cennete çevirelim.


0 yorum :

Yorum Gönder